Metoda global-valorica la stocuri

 

Metoda global-valorica constituie una din cele trei metode de tinere a contabilitatii analitice a stocurilor, alaturi de metoda operativ-contabila si de metoda cantitativ-valorica.

Asa cum spune si denumirea, inregistrarea intrarilor si iesirilor se face numai valoric, nu si cantitativ.

Aria de aplicabilitate :

  •  in evidența mărfurilor și ambalajelor aflate în unitățile de desfacere cu amănuntul (magazine, restaurante, bufete etc.)
  • pentru evidența rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor destinate ambalării, precum și la alte categorii de bunuri.

 

Formulare utilizate:

 

  • „fișa de cont pentru operațiuni diverse” și
  • raport de gestiune.

 

In ce consta metoda ?

 

  •  contabilitatea analitică a mărfurilor și ambalajelor se ține global-valoric, atât la gestiune,

cât și în contabilitate, iar verificarea concordanței înregistrărilor din evidența gestiunii și din contabilitate se efectuează numai valoric, la perioade stabilite de unitate.

Raportul de gestiune se completează pe baza documentelor de intrare și de ieșire a mărfurilor și ambalajelor și de depunere a numerarului din vânzare, iar în fișele valorice (ținute pe gestiuni în cadrul conturilor de mărfuri și ambalaje din contabilitate) înregistrările se fac pe baza acelorași documente.

Soldurile valorice ale mărfurilor și ambalajelor aflate în gestiune se verifică pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, după caz.

 

  •  pentru evidența rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor destinate ambalării,

precum și la alte categorii de bunuri, evidența cantitativă se poate ține pe feluri de rechizite, imprimate, materiale pentru ambalare etc., la locurile de gestionare, cu ajutorul fișelor de magazie, care se completează de gestionar sau de către persoana desemnată. Evidența valorică a mișcărilor se ține în contabilitate, pe gestiuni, în cadrul contului de materiale consumabile, cu ajutorul fișelor de cont pentru operațiuni diverse.

Înregistrările în fișele de magazie se fac pe baza documentelor de intrare și de ieșire a materialelor consumabile respective și se preiau de către contabilitatea stocurilor, în prealabil făcându-se verificarea înregistrărilor din fișele de magazie. Prin centralizarea datelor din documentele respective se asigură înregistrarea acestora atât în fișele valorice pe gestiuni, cât și în conturile sintetice de stocuri.

Articole similare

Comentariul tau aici